Räjähdyksensuojausjärjestelmien Komponentit
Komponentit
Olipa paras räjähdyksensuojausratkaisu sitten tukahdutus, tuuletus tai eristys, IEP Technologies tarjoaa oikeat tuotteet myös sinun kohteellesi. Kolmannet tahot testaavat kaikki järjestelmäkomponenttimme erityisen tarkasti, jotta ne saavat asianmukaiset hyväksynnät, esimerkiksi ATEX- ja NFPA-hyväksynnät. Koska jokainen räjähdyssuojausta edellyttävä uhka on erilainen, tarjoamme kattavan valikoiman erilaisia räjähdyksenilmaisimia, ohjausyksikköjä ja tukahduttajia. Näitä laitteita yhdistelemällä pystymme rakentamaan kuhunkin kohteeseen parhaiten sopivan suojausjärjestelmän.
Ohjausyksikköä pyörittää oma mikroprosessori, ja siinä on sekä ohjaus- että tarkistustoiminnot. Laitteessa on ohjausvirtapiirejä, akkujen latausvirtapiirejä, virtalähde sekä läpinäkyvällä, naarmuuntumattomalla suojalasilla suojattu etupaneeli. Etupaneelissa on kaikki laitteen ohjaimet ja merkinantolaitteet. Yksikkö on suljettu koteloon, joka on suunniteltu estämään kaikki pölykontaminaatiot ja suojaamaan laitetta haitallisilta sääolosuhteilta. Huolella suunnitellut liitännät tekevät laitteen asentamisesta helppoa.
Ohjausyksikkö tallentaa, testaa ja arvioi kaikki räjähdyspaineen- ja liekinilmaisimista saapuvat signaalit. Signaalien ohella laite testaa myös valvonta- ja laukaisujohtoja jatkuvasti vaurioiden, maasulkujen ja oikosulkujen varalta. Päätelaitteen sisäisten toimintojen testausta varten laitteessa on puolestaan automatisoitu itsetestausjärjestelmä, joka tarkistaa kaikki toiminnot elektronisesti. Nämä ohjausyksiköt tarjoavat sekä prosessiin kytkettävät ongelmareleyhteydet että toimenpiteiden yhteydessä ilmoitusten lähettämiseen käytettävät hälytysreleyhteydet.
Lataa yhden vyöhykkeen ohjausyksikön tekninen esite
Lataa usean vyöhykkeen ohjausyksikön tekninen esite
Ilmaisimen dynaamisesti toimivat mittakennot havaitsevat painemuutokset. Paineen ylittäessä laitteeseen ohjelmoidut raja-arvot, ilmaisin reagoi millisekunneissa ja lähettää hälytyksen. MEX-ilmaisimessa on enintään kaksi keraamista anturia sekä antureita ympäröivä kiinteä kotelo. MEX on ainoa ilmaisin, jonka algoritmeihin perustuvan tuotos- ja päätöksentekologiikan suunnittelussa on hyödynnetty täysimittaisia räjähdystestejä, asiantuntijatietoa ja kohteista saatuja kokemuksia. Laitteen tuotos- ja päätöksentekologiikka takaa parhaan mahdollisen ilmaisuvarmuuden vertailemalla tavanomaista räjähdyksen aiheuttamaa paineen nousua ja prosessissa muista syistä tapahtuvia painevaihteluja. Keraamisten kennoanturiensa ansiosta ilmaisin kestää tavanomaista paremmin mekaanisia vaurioita sekä syövyttäviä pölyjä, kaasuja ja nesteitä. MEX-ilmaisimessa on erityinen kenttäpäätelaatikko ("FAB"), jonka kautta se voidaan yhdistää haluttuihin ohjausyksiköihin.
MEX-ilmaisimen etuja ovat muun muassa:
Dynaaminen, suljetuissa tiloissa tapahtuvien räjähdysten tyypillisiin, aikarajattuihin paineennousuprofiileihin perustuva paineenilmaisu. Tämä ominaisuus tarjoaa huomattavasti tavanomaista paremman ilmaisuvarmuuden ja vähentää samalla merkittävästi vääriä hälytyksiä.
Laitteen kaksi painetta ilmaisevaa kennoa parantavat ilmaisuvarmuutta ja redundanssia.
Kenttäohjelmoitava yksikkö soveltuu monenlaisiin vaarallisiin ja prosessiolosuhteisiin. Laitteessa on historiapuskuri, johon voidaan ohjelmoida käyttöönoton yhteydessä haluttu asetuspiste. Lisäksi puskuria voidaan hyödyntää tapahtuman jälkeisessä diagnosoinnissa.
Staattisen paineen ilmaisimia käytetään sellaisissa vakaissa prosesseissa, joille voidaan määritellä vain yksi kynnysarvo (arvo, jonka ylittyessä ilmaisin aktivoituu). Ilmaisinta voi säätää myös asennuksen jälkeen, ja sillä on FM-hyväksyntä. Tällaiset ilmaisimet asennetaan yleensä pareittain tärinän eristävällä tukiosalla. Sen tarkoituksena on ehkäistä käyttäjien virheistä johtuvat väärät hälytykset. Staattisen paineen ilmaisimet ovat luotettavia ja niitä on käytetty hyvällä menestyksellä jo pitkään.
Optisiin ilmaisimiin kuuluu sekä infrapuna- ("IR") että ultravioletti-infrapunailmaisimia("UV-IR"), jotka voidaan integroida halutun kohteen räjähdyksensuojausjärjestelmään. IR-ilmaisimia käytetään usein esimerkiksi pölynkäsittelyjärjestelmiin liitetyissä kanavissa. UV-IR-ilmaisimia käytetään puolestaan syttyviä kaasuja ja höyryjä käsittelevien järjestelmien suojaamiseen. Tyypillisiä kohteita ovat aerosolien täyttöhuoneet ja kemikaalien säilytystilat.
Lataa IR-13-ilmaisimen tekninen esite
Lataa UV/IR-ilmaisimen tekninen esite
IEP Technologiesin eSUPPRESSOR™ on suurnopeustukahdutin, jota käytetään osana räjähdysten tukahdutus- ja eristämisjärjestelmää. Sen sähkömekaaninen toimintatapa on ainutlaatuinen, sillä sen aktivointi ei vaadi pyroteknistä toimilaitetta. Perusominaisuuksina eSUPPRESSORiin kuuluvat muun muassa paineenvalvonta, vahinkolaukaisun esto ja LED-merkkivalo, joka ilmaisee laitteen tilan. Tärkeä etu on, että kaikkia turvatoimintoja voidaan valvoa täysin, mikä ei ole mahdollista laitteissa, jotka hyödyntävät pyroteknisiä toimilaitteita. eSUPPRESSORin suunnittelulla ja valmistuksella on kolmannen osapuolen SIL2-sertifiointi.
Räjähdyksen havaitessaan räjähdyssuojausjärjestelmän ohjausyksikkö lähettää eSUPPRESSORin venttiilimekanismille toimintasignaalin. Tarkasti määritetty laukaisumekanismi antaa venttiilin läpän aueta äärimmäisen nopeasti (alle 10 ms), jolloin tukahdutusaine pääsee suutinjärjestelmästä suojattavaan kohteeseen.
PistonFire-tukahduttajaan kuuluu paineistettu tukahduttamisaineen sylinterisäiliö ja venttiilin runko, jossa on pölyräjähdyksiltä suojattu, säänkestävä National Electrical Manufacturers Associationin (NEMA) hyväksymä kotelo. Kotelo sisältää tukahduttajan laukaisumekanismin, painekytkimen, painemittarin, täyttöventtiilin, OSHA-valvontakytkimen ja kenttäjohtojen liitännät. NEMA-hyväksytyn kotelon kansi on kiinnitetty tiiviisti ruuveilla. Kotelon räjähdyssuojattu, nopeasti irrotettava liitin on helppo yhdistää kenttäjohdotukseen. Kun järjestelmä havaitsee lähestyvän räjähdyksen, tukahduttaja vastaanottaa laukaisusignaalin. Laukaisumekanismi käynnistää millisekunneissa paineistetun kuivakemikaalitukahduttamisaineen syötön suojattavalle alueelle.
Laitteen etuja ovat muun muassa:
DOT- ja TC-hyväksytty – paineistettu ja testattu vuotojen varalta tehtaassa. Vrt. paineistus ja vuotojen testaus asiakkaan laitoksessa
NFPA 69 -standardin uusimman version mukainen valvottu ja lukittava matalapainekytkin
Räjähtämättömät käynnistimet, turvallinen käsitellä (ei ATF:n tai YK:n rajoitusten piirissä)
NFPA 69 -standardin uusimman version mukainen OSHA-sertifioitu lukituslevy
Suuttimet voidaan tarkistaa laitteen ollessa paikallaan (NFPA 69). Vrt. suuttimien irrottaminen tai ulkopuolisen tahon laitteen sisällä suorittama tarkistus.
E-HRD-tukahduttaja on suunniteltu asennettavaksi kaikenlaisiin pölyjä, kaasuja ja hybridiseoksia käsitteleviin laitteisiin, kanaviin ja putkiin. Tukahduttajan venttiili on suljettu kupulevyllä ja tiivisterenkaalla sekä paineistettu sen jälkeen typellä. Kupulevyn alle on sijoitettu tukahduttajan käynnistyslaitteet, joihin kuuluu sytytin ja katkaisupanos. Noin 1,5 millisekunnissa katkaisupanos leikkaa kupulevyyn uritetun reiän noin 300 asteen kulmaa vastaavalta matkalta. Kun kupulevy on leikattu, typpi painaa levyn alas, minkä jälkeen tukahduttamisjauhe virtaa ulos koko poikkileikkaukseen. Tukahduttamisjauhe syötetään optimaalisella teholla erityisen suutinjärjestelmän kautta.
Näitä tukahduttajia käytetään kaasuista, liuotinhöyryistä ja syttyvistä pölyistä aiheutuvien räjähdysten tukahduttamiseen. Tukahduttajat syöttävät nopeasti tukahduttamisainetta, joka sammuttaa räjähdysliekin heti sen synnyttyä estäen
painetta nousemasta vaarallisen voimakkaaksi.
Lieriömäiseen, terässekoitteesta valmistettuun säiliöön mahtuu 3, 4 tai 16 kiloa jauhemaista tukahduttamisainetta, ja se paineistetaan kuivalla typellä 60 baariin (880 psi). Laipan sisällä on saranalla varustettu läppä, jota tukee salvalla paikalleen lukittu tanko. Avauksen käynnistykseen käytetään astelevyllä toimivia, kaksimäntäisiä räjähtämättömiä käyttölaitteita. Kun käyttölaitteet aktivoidaan sähköimpulssilla järjestelmään kytketystä ohjausyksiköstä, männät siirtävät lukkona toimivan salvan, joka avaa läpän. Tämän jälkeen typpi puskee tukahduttamisaineen nopeasti runko-osan läpi suojattavaan kohteeseen.
Huippunopea eristysventtiili tarjoaa erinomaisen ratkaisun kaikkiin kriittisen tärkeisiin eristyskohteisiin. Se muodostaa putkeen mekaanisen esteen millisekunneissa. Huippunopeassa eristysventtiilissä on ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko, johon kuuluu täysiaukkoinen ruostumattomasta teräksestä valmistettu sulkuventtiili. Venttiili kestää humahduksen aiheuttaman 150 psi:n paineaallon muuttamatta muotoaan. Venttiili sulkeutuu millisekunneissa, kun laite syöttää männän laukaisimeen nopealla tahdilla typpeä. Typpi syötetään venttiiliin IEP Technologiesin valmistamasta, nopeasti toimivasta syöttöpullosta. Havaintoon käytetään yleensä IEP Technologies -räjähdyspaineen ilmaisinta. Ilmaisinta valvoo IEP Technologies -ohjausyksikkö, jonka kautta suoritetaan valvonnan ohella myös hälytykset, järjestelmän toiminnot ja prosessin sammutus. Venttiiliä voidaan käyttää muun muassa pölynkerääjissä, myllyissä, tuulettimissa, höyrynkeruulinjoissa, kuivaimissa ja muissa toisiinsa liitetyissä prosessilaitteissa ilmenevien räjähdysten eristämiseen.
Ulkotilaan tai lähelle ulkoseinää asennettujen prosessilaitteiden suojaaminen onnistuu räjähdysluukkuihin perustuvalla järjestelmällä. Niitä käytettäessä suojausjärjestelmään on kuitenkin ehdottomasti lisättävä myös eristäviä komponentteja, jotta liekki tai palavat materiaalit eivät pääse leviämään takaisin alkupään laitteisiin. Tämä voidaan toteuttaa joko aktiivisella eristämisjärjestelmällä (kemiallinen tai mekaaninen) tai passiivisella eristysventtiilillä. Passiivisesti toimiva räjähdyksen eristysventtiili sulkeutuu automaattisesti muodostaen mekaanisen esteen, joka estää liekkiä tai palavia materiaaleja kulkeutumasta alkupään laitteisiin. Tässä passiivisessa eristysventtiilissä on lisäksi ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten kertymäilmaisin, kulumailmaisin ja liitäntäpaneeli.
Ulkotilaan tai lähelle ulkoseinää asennettujen prosessilaitteiden suojaaminen onnistuu räjähdysluukkuihin perustuvalla järjestelmällä. Niitä käytettäessä suojausjärjestelmään on kuitenkin ehdottomasti lisättävä myös eristäviä komponentteja, jotta liekki tai palavat materiaalit eivät pääse leviämään takaisin alkupään laitteisiin. Tämä voidaan toteuttaa joko aktiivisella eristämisjärjestelmällä (kemiallinen tai mekaaninen) tai passiivisella eristysventtiilillä. Passiivisesti toimiva räjähdyksen eristysventtiili sulkeutuu automaattisesti muodostaen mekaanisen esteen, joka estää liekkiä tai palavia materiaaleja kulkeutumasta alkupään laitteisiin.
Liekitön IV8-räjähdyspaneeli tarjoaa räjähdyssuojausratkaisun prosessilaitteille, jotka ovat tuotantotilojen sisällä tai alueilla, joilla
tavallisen räjähdyspaneelin turvallinen käyttö ei ole mahdollista. Tällaisissa tilanteissa liekitön räjähdyspaneeli on usein paras ratkaisu. Räjähdyksen sattuessa räjähdyspaneeli aukeaa ja ohjaa liekin ja räjähdyksen paineen liekinestimen läpi, mikä viilentää kuumat kaasut ja tukahduttaa liekin. IV8:ssa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu räjähdyspaineen kevennyspaneeli ja liekinestoverkko, jotka ovat kestävässä, hiiliteräksisessä kehyksessä. Integroitu paneelin murtumisilmaisin takaa, että tehtaan henkilökunta voi ryhtyä tarvittaviin toimiin, jos suojatussa laitteessa tapahtuu räjähdys.
Monet prosessilaitteet sijaitsevat tuotantotilojen sisällä tai muilla alueilla, joilla tavanomaisten räjähdysluukkujen turvallinen käyttö ei ole mahdollista. Tällaisiin kohteisiin parhaan suojausratkaisun saattavat tarjota liekin pysäyttävät räjähdysluukut. Liekin pysäyttävässä luukussa on varoventtiili ja integroitu liekinestin. Räjähdyksen tapahtuessa varoventtiili aukeaa ja ohjaa räjähdyksen liekinestimen läpi, jossa liekinestimen materiaali jäähdyttää kaasut ja estää samalla liekin leviämisen ympäröivälle alueelle. Luukun integroitujen sähköisten ohjaustoimintojen avulla tehtaan henkilöstö pystyy lisäksi valvomaan järjestelmän tilaa.
IEP Technologies -räjähdysluukkupaneelit on suunniteltu minimoimaan prosessilaitteille, kanaville ja muille teollisille rakenteille palavien materiaalien humahduksesta aiheutuvat vahingot. Ne ovat paineen vapauttavia laitteita, jotka avautuvat paineen saavuttaessa tietyn etukäteen määritellyn raja-arvon antaen humahduksen synnyttämän tulipallon ja paineen vapautua laitteesta turvalliselle alueelle. Näitä huipputehokkaita paneeleja voi sijoittaa suojattavan laitteen seiniin tai tietyissä tapauksissa myös laitteen kattoon. Valikoimaan kuuluu monenlaisiin kohteisiin sopivia kokoja, varusteluja, vahvuuksia ja materiaaleja. Muodoltaan luukkupaneelit ovat joko suorakulmaisia tai pyöreitä sekä pinta voi olla kupumainen tai tasainen. Vaihtoehtoina tarjoamme myös eristettyjä paneeleja sekä paneelin murtumisesta ilmoittavia murtumisilmaisimia.
Oletko huolissasi laitoksesi räjähdysvaarasta?
Pyydä asiantuntijan mielipide jo tänään!
IEP Technologies - Austria
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +43 1 22440 2287
IEP Technologies - Belgium
Tel. +49 2102 5889 0
IEP Technologies – France
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +33 (0) 4 90 86 01 01
IEP Technologies - Sweden
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +46 70 564 3306
IEP Technologies - Netherlands
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +31 61351 2344
IEP Technologies – Germany
Tel. +49 2102 5889 0
IEP Technologies – Switzerland
Tel. +41 62 207 10 10
IEP Technologies - Finland
Tel. +358 10 325 358 0
IEP Technologies - Italy
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +39 045 2370762
IEP Technologies – Turkey
Tel. +90 232 484 4412
IEP Technologies – UK
Tel. +44 1242 283 060
IEP Technologies – USA
Tel. +1-855-793-8407
IEP Technologies – Latin America
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +55 (11) 4446 7400
IEP Technologies – China
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +86 21 6485 0855 Ext 8211
IEP Technologies - Korea
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +82 10 2579 8077
IEP Technologies - Malaysia
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +6012-3783969
IEP Technologies – South East Asia
(HOERBIGER Safety Solutions)
Tel. +65 6890 0770